Laura

e: Sham Z ox u Miss Kurna e Ascari the Great - Brother Guy

Född den 26/3 - 1975

Färg och tecken: Brun

Mankhöjd: 148 cm

Meriter:

Plac upp till Msv Hoppning som ponny.

 

 

 

HISTORIA

Laura min ögonsten var min första egna häst. Jag hittade henne på annons 1982 och då skulle hon lånas ut på foder vilket var utmärkt då vi inte hade råd att köpa en häst. Jag skrev alltid Laura ox då jag vägrade erkänna att hon var en korsning! Det visade sig att hon sedan också var tjuvbetäckt med grannens travare! Ägarinnan ville dock sen sälja och jag tjatade på mina föräldrar och jag fick sedan 9.000 :- av mamma och den 10 april 1983 fick jag äntligen köpa henne! Lyckan var total! Året därpå fölade hon och jag hade henne på Kvarnängen. Tjejkompisarna turades om att hålla mig sällskap när vi vakade på nätterna. Jag tror vi började vaka ca 6 veckor innan hon skulle föla ... ZZZZZZZ ! Till slut fölade hon när jag var i skolan! Prinsessebarnet var fött, Lizzie!

Vi kämpade med ridningen och det tog nog ett år innan vi kunde galoppera. Hon var väldigt het och skrittade i 180 och taktade hela tiden. Vi tävlade en del hoppning framgångsrikt och vann även flera hubertusjakter. En lyckad tävling var en fältritt med vattenhinder där hon stannade mitt i vattenhindret o sadeln snurrade och jag kanade i vattnet. Upp i sadeln igen och fortsatte ritten. När jag sedan kom i mål skulle jag stajla och kliva av henne genom att svinga upp högerbenet framåt över hennes hals och när mitt ben svingades upp så slog hon även upp huvudet och jag fotade till henne på ganaschen och hon kastade sig iväg och jag damp i backen! Vi tävlade tom monté en gång! Då red vi från Kvarnängen upp till Ekeberg, vilket säkert var ett par mil och tävlade sedan där och red sen hem igen! Det var tider det!

1985 blev hon blockhalt och ilfart till Skara där hovbensfraktur konstaterades. Boxvila i x antal veckor. Hon skoddes på Skara med ringsko och hovslagaren där tyckte det var synd att rycka av en så nyskodd häst men det var ju tvunget (Till historien hör att hennes hovar växte nästan ingen och hon slet inte mycket på skorna så hon var 12veckor gammal på fötterna men såg ändå nyskodd ut) När hon nu skulle stå på box så länge så var hon tvungen att ha en kompis hos sig! Kaninen Gunnar införskaffades och hon vart hysteriskt rädd för honom och han fick bo i hundgården istället och fick sedan döpas om till Gunilla då han nej hon menar jag fick 12 ungar!!

Jag var ju egentligen alldeles för lång för Laura men ... När jag sen skaffade Lento så lånade jag ut Laura och hon mättes ner till ponny och tävlade en hel del hoppning! Jag provade betäcka henne ett par år men hon blev aldrig dräktig. Jag sålde henne sedan 1988 men hon såldes sedan vidare och hamnade hos Karolina Bjurehed där jag var och hälsade på henne. Idag 20081228 fick jag reda på att hon fortfarande lever!!!! Hon fyller alltså snart 35 år! Helt fantastiskt! Mina ögon tåras ...

Söndagen den 15 januari 2009 efter att varit nere på bruksprovet på Flyinge åkte jag förbi och hälsade på Laura som finns hos Karolinas föräldrar. Där i hagen stod hon fräsch o hur fin som helst! Rund o musklad och hovarna såg ut som på en unghäst. Helt fantastiskt! Hon var verkligen sig lik och vi stod en timma i hagen och pratade. Foton finns nedan! En underbar eftermiddag!

 

 

BILDER

 

TILLBAKS TILL UPPFÖDNINGAR

 

copyright

LMO BREED

Lars- Magnus Olsson

Melltorp - 548 92 Hova

Sverige

tel. 0506-31110 el. 0701-84 98 40

email:lars-magnus@lmobreed.se